BOON NAM
Mä kävin mun parhaan ystävän kanssa testaamassa ystävänpäivänä täällä ravintola BOON NAM:ssa 12 ruokalajin menuun. Boon nam on Tomi Björkin ravintola, joka on keskittynyt thaimaalaisiin makuihin. Ravintola sijaitsee Helsingin keskustassa, Lönnrotinkadulla. Kun astuimme ravintolan ovista sisään, mielen valtasi onnellisuus. Rauhallinen pienehkö ravintola, missä oli hyvä tunnelma ja ystävällinen palvelu. Me ollaan mun ystävän kanssa käyty Thaimaassa ja ihastuttu maan ruokaan ja kulttuuriin. Näitä ruokia maistellessa pääsimmekin hetkeksi Thaimaan lämpöön ja tunnelmaan makuaistin avulla. Annokset tarjoiltiin meille tarjoiluastioissa, joista itse jaoimme annokset omille lautasillemme. Jokainen annos oli todella näyttävä ja sitä saikin ensin syödä silmillään. Halusin kuvata jokaisen annoksen muistoksi tästä paikasta, mutta kuvat räpsin ennätysnopeasti, koska oli kauhea kiire päästä syömään herkullisen näköisiä annoksia, joiden tuoksu valtasi mielen. Me päätimme juhlapäivän kunniaksi ystäväni kanssa ostaa mukaan myös viinipaketin, joka kruunasi koko menuun. Eri viinit, jotka tulivat ruokalajien kanssa oltiin suunniteltu todella hyvin ja ne täydensivät ja korostivat annosten makuja. Niinkuin sanoinkin jo, palvelu oli todella hyvää ja ammattitaitoista, Meille kerrottiin jokaisen ruokalajin ja viinin kohdalla tietoa niistä. Syötyämme annoksen, ei seuraavaa annosta tarvinnut koskaan odottaa kauaa, mutta saimme kuitenkin syödä omaan tahtiin, eikä ruokaa tuputettu pöytään kiireellä. Kaiken kaikkiaan tarjoilijat saivat minulle ylellisen olon.
Aloitimme illan koktaililla ystävänpäivän kunniaksi. Mä päätin otta Lychee mar gie nimisen koktailin, johon tuli tequilaa, litsiä, limeä ja passionhedelmäpulveria. Mun koktaili oli ihanan raikas ja siinä oli juuri sopivasti hapokkuutta. Passionhedelmäpulveri oli laitettu lasin reunalle, jolloin sen maku vivahde tulee juodessa ihanasti esiin. Olin tosi tyytyväinen tähän aloitukseen. Ystäväni otti tang mail nimisen koktailin, johon tuli rommia, vesimelonia, päärynää ja kuohuviiniä. Tämä juoma puolestaan oli hiukan makeampi, muttei kuitenkaan liikaa. Se vei mielikuvituksen lämpimälle aurinkorannalle. Näillä oli hyvä aloittaa makumatka Thaimaahan. Mutta mennän sitten itse menun pariin.
CHA PLU keltaevätonnikalaa, sitruunaruohoa, punainen kookos-Nahm Jim, yrttinen thaisalaatti.
Tämä annos syötiin käsin, käärittynä lehteen, vähän kuin pieni taco. Annos oli todella maukas. Hapokkuus sai veden kielelle ja minut tahtomaan tätä lisää. Tuon pienen lehden päällä oli uskomattoman paljon erilaisia makuja, jotka korostivat toinen toisiaan peittämätä mitään alleen. Nyt viimeistään odotukset tätä menuuta kohtaan olivat korkeat.
LARB TOD MOO paistettu ibericl'o-possupihvi, paahdettua riisiä, lime dressing, limenlehteä.
Päältä rapea, mutta sisältä mehevä possu oli mahtavan makuinen. Tässä annoksessa oli hiukan potkua, joten tulisemman ruuan ystävät pitävät tästä varmasti. Annos ei kuitenkaan ollut liian tulinen, sillä mä oon aika herkkä tulisille mauille ja mäkin nautin tästä annoksesta.
TURMERIC SATAY kurkuma satay kanavartaita, Nahm Jim, pikkeli vihreästä mangosta
Tää annos oli täydellisen pähkinäinen ja pehmeän makuinen. Se toi Thaimaan mun mieleen todella hyvin, koska tätä on tullut syötyä siellä useasti. Nyt kun sinnekkään ei ole päässyt matkustamaan hetkeen, niin on ihanaa, kun ruoka voi tällätavoin herättää muistoja pintaan.
TUMZAAB SOFTSHELL salaatti vihreästä mangosta, pehmeäkuorista taskurapua, kermainen punainen chili-kookosdressing
Tätä annosta mä olin odottanut. Mä en ollut koskaan aiemmin syönyt pehmeäkuorista taskurapua, mutta aivan varmasti jatkossa syön. Kuori oli ihanan rapeaa, mutta samalla se pehmeästi mureni suuhun haukatessa. Sisällä oli mehevää ravun lihaa, joka suli suuhun. Toisinaan rapu maistui jopa hiukan Thaimaassa syömiltäni katkarapusipseiltä ja ne oli hyviä. Eli taas herätettiin muistoja matkoilta. Annoksessa oleva salaatti oli ihanan raikas ja se toi mukavasti tasapainoa annokseen. Tän annoksen kanssa tarjoiltiin myös erillisissä kipoissa chili-kastiketta, joista vaaleampi oli aitoa Thaimaalaista, eli myös todella tulista ja toinen kastikkeista oli hieman miedompi, mutta potkua oli siinäkin. Ne oli laitettu kivasti eri astiaan, jotta ruokailija sai itse päättää haluaako annokseensa potkua vai ei.
IBERICO SECRETO NAM JIM JAEW paahdettua iberico possua, yrtti-kookossalaattia
Ja ihanat makuelämykset jatkuivat. Mehukas possu, ihanan yrttisen kookossalaatin kanssa oli loistava yhdistelmä.
WOK FRIED GREENS wokattua choi sumia, paksoita ja pitkäpapua, kookos Chili Jam, Sambalia
Pitkäpapuja aivan taivaallisessa liemessä. Annos oli syöty alta aikayksikön. pehmeän samettinen liemi ja purutuntumaa omaavat pitkäpavut oli miellyttävä kostumus suussa.
PRAWN TOM YAM grillattua tiikerirapua, Tom Yam - voita
Tämä annos, oli yksi suosikeistani tässä menussa. Annoksen tullessa pöytään, täydellinen tuoksu valloitti huomioni heti. Ravun kuoren sisällä oli täydellisen pehmeä ja mehevä liha ja liemen kaavin lautaseltani viimeistä lusikallista myöden.
YAM SOM O salaatti pomelosta, vesimelonista, paahdettua kookosta, Chili Jam dressing, thaibasilicaa
Oli ihanaa saada makuja täynnä olevien lihaisten annosten lisäksi tämä raikas salaatti. Rapeat paahdetut kookokset rouskuivat suussa raikaan salaatin kera. Jälleen kerran, makuyhdistelmä oli täydellinen.
KAENG HANG LAY täyteläisen mausteinen ja aromaattinen burmalainen pata ylikypsästä vasikasta, Thai jasmiini riisiä
Sanoin kuvaamattoman mureaa lihaa, jota olisi voinut syödä hampaatonkin ihminen. Liha kirjaimellisesti suli suuhun ja niinkuin menussakin jo sanotaan, mausteet ja aromit olivat kohdallaan. Tästä annoksesta pystyi maistamaan monia eri makuja, jotka tukivat toinen toisiaan, eikä niistä mikään jäänyt toisen alle. Lihan pitkä haudutusaika, teki tosiaan työnsä tän lihan kanssa.
KHANON BUANG & ICE CREAM pandan-kookosjäätelöä, rapeaa seesamikeksiä, limemarenkia, seesamia
Nyt päästiinkin jälkiruokien pariin. Tämä oli ehdoton suosikkini jälkiruuista, koska olen kookoksen aito ystävä. Jäätelö maistui todella paljon kookokselle ja sen koostumus oli sametisen pehmeä. Annos tarjoiltiin kauniisti limen kuoressa. Kuorta ei siis ole tarkoitus syödä, mutta myös näyttävyyden lisäksi, se toi ihanan vivahteen limeä suuhun, kun lusikoi jäätelöä limenkuoren sisäseinämistä.
JACKFRUIT & KOPI thai-kahvimoussea, jakkihedelmäsorbettia, hedelmä-mangosalaattia, appelsiinicremeä
Viimeisimpänä, muttei todellakaan vähäisimpänä saimme maistaa tämän uskomattoman hyvän jälkiruuan, jossa raikkaus ja makeus yhdistyivät täydellisesti. Annos oli myös juuri oikea lopetus tälle menulle, sillä aikaisemmissa annoksissa oli paljon makuja ja osassa myös potkua hyvällä tavalla, joten raikas lopetus oli paikallaan.
Mä voin todella suositella tätä ravintolaa kaikille, jotka pitävät thaimaalaisesta ruuasta ja haluavat arkeen juhlantuntua. Tässä ravintolassa mulle todella saatiin ylellinen tunne.