KIRPEÄHKÖ SITRUUNA-PASSIONPIIRAKKA
Tämä hieman kirpeähkö sitruunapiirakka on loistava valinta kahvipöytään, jos haluat jotain vähän raikkaampaa. Kirpeää sitruunan makua taittaa ihanasti makea marenki päälinen. Mun sisko ja äiti tykkää vähän raikkaammista jälkiruuista, joten kehittelin tän piiraan sitävarten ja se hävisikin lautasilta välittömästi. Jos siis pidät hieman kirpsakasta ja raikkaasta mausta, niin kehoitan kokeilemaan tätä piirakkaa. Toki voit myös lisätä hieman enemmän sokeria ja säädellä sen avulla makeutta. Mä käytin tällä kertaa kaupan valmista murutaikina pohjaa, joka löytyy pakasteesta, mutta murutaikina on nopea ja vaivaton tehdä itsekkin.
Tähän reseptiin tarvitset:
1 pkt pyöreä murutaikinapohja (löytyy pakasteesta)
Täyte:
1 prk maustamatonta maitorahkaa
1 sitruunan kuori ja mehu
2 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 passionhedelmän sisukset
Halutessasi loraus keltaista elintarvikeväriä
Marenki päälinen:
4 valkuaista
2,5 dl hienoa sokeria
ripaus vaniljasokeria
Ohje:
Ota murutaikina levy sulamaan. Kun se on sulanut kaulitse se sopivan kokoiseksi ja asettele pyöreään piirakkavuokaan. Valmista täyte. Sekoita kaikki täytteen ainekset kulhossa hyvin ja tarkista täytteen maku. Lisää tarvittaessa sokeria, jos haluat, mutta muista, että piiraan päälle tulee makea marenki hattu, joten piirakka saa jäädä kirpeäkasi. Kaada täyte piirakka vuokaan taikinan päälle ja paista uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia uunista riippuen, kunnes piirakka on kypsää ja täyte on jähmettynyt. Kopauttaessa varovasti piirakkavuoan reunaan, täyte saa hieman heilahtaa, muttei jäädä aaltoilemaan. Tuolloin piirakka on valmis.
Anna piirakan jäähtyä ja valmista marenki päällinen.
Täytä ison kattilan pohja vedellä ja laita liedelle lämpeämään. Erottele valkuaiset tarkasti ja laita ne metalli kulhoon, jonka nostat kattilan päälle niin ettei pohja osu veteen. Sekoita sokerit keskenään. Kuumenna vettä kattilassa samalla kun vatkaat valkuaisia vaahdoksi. Ala lisäämään sokeria pienissä osissa valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista niin kauan, kunnes sokerikiteet ovat kokonaan sulaneet ja marenki on noin 60 asteista. Nosta kulho pois kattilan päältä ja vatkaa marenkia vielä hetki, jotta se jäähtyy hiukan. Asettele jäähtynyt marenki jäähtyneen piiraan päälle nuolijan avulla. Marenki saa jäädä ''elävän'' näköiseksi, joten tee nuolijalla kevyillä sipaisuilla pieniä ''kumpuja/hattuja'' piiraan päälle. Älä siis siloita marengin pintaa. Töhötä lopuksi kaasu polttimella marengin pintaan pientä väriä.
Nauti!