NAUDAN ULKOFILE LOHKOPERUNOILLA
Mikäs sen parempaa, kun kunnon mehevä pihvi pippurikastikkeella ja lohkoperunoilla. Kuulostaa hienolta ja monimutkaiselta, mutta todellisuudessa tämä kaikki on erittäin helppo valmistaa, etkä välttämättä tarvitse siihen hienoja laitteita. Muutamalla helpolla niksillä, saat pihvistä täydellisen juuri sinulle. Ensimmäinen ja tärkein asia on, että ostat laadukasta lihaa. Huonosta sitkeästä lihasta on hankalampi saada hyvää, vaikka heiluttaisi taikasauvaa. Toinen asia on kypsyys. Mielestäni naudanlihan pitää olla medium, jolloin lihan sisälämpötila on 55-56 astetta. Fileiden paistamisessa kypsyyteen vaikuttaa tietysti myös sen paksuus, joten yleistä tarkkaa paistoaikaa ei ole, itse paistoin nämä kyseiset fileet noin 1,5 minuuttia/puoli. Pihvi pitää paistaa aina todella kuumalla pannulla, jotta se saa kauniin ruokahalua herättävän paistopinnan ja herkullisen maun. Itse lisään paistorasvaan vielä valkosipulia ja tuoretta rosmariinia, koska maustettu paistorasva antaa lisää makua pihville. Pihvi kannattaa suolata juuri ennen sen paistamista, sillä silloin suola levittyy siihen tasaisesti pihvin kosteuden ansiosta. Muista myös antaa lihan vetäytyä paiston jälkeen noin 10 minuuttia, jotta lihan pinta ja sisälämpötila tasoittuu eikä neste valu lihasta ulos. Lihaa ei myöskään kannata kääriä tiukan folio paketin sisään, sillä silloin pihvin rapeahko pinta pehmenee. Se kannattaa siis laittaa löysästi taitellun folion sisään vetäytymään. Mutta sitten itse reseptiin.
Tähän reseptiin tarvitset:
2 kpl naudan ulkofilettä
suolaa
mustapippuria
paistamiseen:
voita
kaksi rosmariinin oksaa
4 murskattua valkosipulin kynttä
Lohkoperunat:
6 perunaa
0,5dl öljyä
2 rkl paprikajauhetta
2 rkl barbaguemaustetta
2 tl mustapippuria
0,5dl korppujauhoja
Pippurikastike:
3 dl kuohukermaa
loraus soijaa
loraus vasikanfondia
2 tl mustapippuria
Ohje:
Aloita valmistamalla lohkoperunat. Pese perunat hyvin, ei tarvitse kuoria. Lohko ne samankokoisiksi paloiksi. Laita öljy ja mausteet kulhoon ja sekoita. Pyöräytä perunat kulhossa ja levitä tasaisesti uunipellille niin ettei ne ole päällekkäin. Ripottele perunoiden päälle vielä korppujauhoja. Paista perunoita ensin 200 asteessa noin 40 minuuttia ja nosta sitten lämpötilaa mahdollisimman paljon. Paista perunoita vielä 5-10 minuuttia uunista riippuen, kunnes paistopinta on rapea ja perunat kypsiä. Valmista kastike. Sekoita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kastike. Anna hautua pienellä lämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes kastike on alkanut paksuuntua. Tarkista maku. Suolaa pihvit ja laita paistinpannu kuumenemaan. Kun paistinpannu on selkeästi kuuma, lisää sinne voi, rosmariininoksat ja murskatut valkosipulin kynnet. Lisää ulkofileet ja paista niitä noin 1,5 min/puoli, riippuen pihvin koosta. Valele pihvien päälle paistorasvaa koko paiston ajan. Nosta pihvit folion päälle ja taittele vain kevyesti sen sisään. Anna pihvin vetäytyä 10 minuuttia ennen kun leikkaat sen. Tarjoile lohkoperunoiden ja pippurikastikkeen kanssa.