TÄYTELÄINEN PELTILIHAPIIRAKKA
Lihapiirakkaa, no nam! Tää on mulle tuttu herkku lapsuudesta. Mun äiti leipoi useasti joko tätä lihapiirakkaa tai lohipiirakkaa. Tää oli meidän perheessä aina tosi odotettu herkku. Tästä määrästä tulee yksi pellillinen lihapiirakkaa ja se on tosi riittoisaa. Mä oon tehnyt tätä mm. illanistujaisiin, koska tätä saa helpolla tehtyä isommallekkin porukalle riittävästi. Sen lisäksi, mun mies toivoo tätä säännöllisin väliajoin meille kotiin iltapalaksi. Mä tarjoilen tän useasti jonkun kivan vihersalaatin kanssa, sillä muuta tää ei lisäkseen oikeestaan tarvitse, koska tää on tosi ruokaisaa jo itsessään.
Tähän reseptiin tarvitset:
2 pkt(2x400g) piirakkataikina levyjä
600g naudan jauhelihaa
3 dl puuroriisiä keitettynä(tää määrä on raakaa riisiä, jonka kypsennät paketin ohjeen mukaan)
2 keltasipulia.
5 kananmunaa
loraus soijaa
paprikajauhetta
mustapippuria
valkosipulijauhetta
10 tippaa medium tabascoa
1 prk(200g) ranskankermaa
1 prk(120g) smetanaa
Ohje:
Poista piirakkataikina levyt pakkauksesta ja aseta lautaselle, jotta ne sulaa nopeammin. Laita puuroriisi kiehumaan ja keitä se pussin ohjeen mukaan. Keitä kananmunia 10 minuuttia ja jäähdytä sen jälkeen. Kun kananmunat on jäähtyneet, hienonna ne pieneksi ja siirrä sivuun odottamaan. Hienonna sipulit ja freesaa niitä pannulla hetki, jonka jälkeen siirrä sivuun. Paista jauheliha pannulla kypsäksi ja mausta paprikajauheella, soijalla, mustapippurilla, valkosipulijauheella ja tabascolla. Sekoita isossa kulhosssa jauheliha, sipulit, riisi, kananmunat, smetana ja ranskankerma. Kaulitse piirakkataikina levyt leivinpaperin päällä uunipellin kokoisiksi. Asettele toinen taikinalevyistä korkea reunaiseen uunipeltiin ja levitä jauheliha massa sen päälle tasaisesti. Jätä reunoihin noin 3 cm tyhjää joka reunasta. Ota toinen taikinalevyistä ja kumoa se pohjan päälle leivinpaperia apunäkäyttäen. Ota leivinpaperi varovasti pois. Taittele piiraan alareunat sisäpuolelle, niin ne jäävät siististi piiloon. Taittele sen jälkeen taikina kannen pääliosa piiraan alle tiiviisti. Voitele piirakka kananmunalla ja töki taikinaan lopuksi reikiä haarukalla tiheään. Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia(riippuen uunista). Valmiissa piirakassa on kauniin kullanruskea pinta.
Nauti vihersalaatin kanssa.
Vinkki!
- Kun olet keittänyt kananmunat, kaada kattilasta vesi pois ja siirrä kattila sen jälkeen takaisin kuuman lieden päälle, jotta neste haihtuu kokonaan ja kananmunat ''kuivuvat''. Tämä kestää muutaman kymmenen sekuntia. Näin saat kananmunista helpommin kuoren irti.
- Kaulitse myös piirakan pääli levy leivinpaperin päällä, jotta se on helpompi siirtää piirakan päälle ehjänä.