VAPPUMUNKIT JA SIMA
Tästä vapuksi herkulliset munkit ja inkiväärisima. Oli muuten todella hyvää. Mä teen munkit aina sotkun munkkien ohjeella, koska mun mielestä niistä tulee parhaat ikinä. Simaan puolestaan halusin tänä vuonna vähän erilaista makua. Käytin siinä inkivääriä, joka sopi siihen täydellisesti. Se toi ihanan pienen loppusäväyksen makuun ja haastankin myös muut kokeilemaan tätä versiota. Mä jaan tähän alle teille nyt kummatkin ohjeet. Tästä munkkiohjeesta tulee noin 120 munkkia. Voit kyllä puolittaa tai jakaa reseptin vaikka neljään osaan, jolloin määrä on huomattavasti mukavampi, ellet tee munkkeja isommalle porukalle. Sima reseptistä puolestaan tulee noin 9 litraa simaa. Voit puolittaa myös sen reseptin.
SOTKU MUNKIT
Tähän reseptiin tarvitset:
2 l kädenlämpöistä vettä
400g sokeria
400g leivontamargariinia
60g suolaa
4 kananmunaa
200g hiivaa
4kg vehnäjauhoja
2 l öljyä paistamiseen
Ohje:
Sekoita hiiva, sokeri, suola ja kananmuna kädenlämpöiseen veteen. Lisää vehnäjauhot vähitellen, kokoajan kädellä taikinaa vaivaten. Lisää loppuvaiheessa myös sulatettu margariini. Alusta taikina kimmoisaksi, kunnes se irtoaa käsistä ja astian reunoilta. Varo kuitenkin lisäämästä liikaa jauhoja. Laita taikina vedottomaan paikkaan (esim uuni tai mikro) ja anna sen nousta liinan alla 45 minuuttia. Pyörittele taikinasta samankokoisia palloja ja nostata niitä leivinpaperin päällä liinan alla noin 30 minuuttia. Kaada öljy kattilaan ja anna sen kuumentua. Öljy on riittävän kuumaa siinä vaiheessa, kun laitat sinne pienen palan taikinaa ja uppoamisen jälkeen se nousee välittömästi pintaan samalla kun öljy poreilee. Tee peukaloilla keskelle taikina palloa reikä ja pyörittele reikää hetki isommaksi ja sisää se sitten öljyyn. Paista munkkeja öljyssä kummaltakin puolelta, kunne pinta on kauniin ruskea. Sokeroi munkit ennen kuin ne kerkeää jäähtyä.
INKIVÄÄRI SIMA
Tähän reseptiin tarvitset:
8l vettä
3 sitruunaa
500g sokeria
500g fariinisokeria
1/4 tl tuorehiivaa
noin 7cm pala tuoretta inkivääriä
rusinoita
Ohje:
Pese sitruunat ja kuori tai raasta niiden keltainen osa. Purista sitruunoista mehut talteen. Laita sitruunan kuoret ja sokerit 10 litran ämpäriin. Kiehauta puolet vedestä ja lisää se sokerien ja sitruunankuorien joukkoon. Lisää sen jälkeen loput vedet ja sitruunoiden mehu. Kun seos on kädenlämpöistä, lisää joukkoon hiiva. Lisää myös kuorittu ja paloiteltu inkivääri. Jätä ämpäri huoneenlämpöön yöksi liinalla peitettynä. Pullota sima seuraavana päivänä. Aloita siivilöimällä sima, lisää sen jälkeen jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja 5 rusinaa. Kaada sima pulloihin ja sulje korkit löysästi. HUOM! paine pulloissa lisääntyy siman käydessä, joten jos korkki on tässä vaiheessa liian tiukalla, pullo räjähtää. Sima valmistuu jääkaapissa noin viikossa ja huoneenlämmössä muutamassa päivässä.
Katastrofin ainekset:
- suljet simapullon korkit liian tiukalle käymisen alkuvaiheessa, jolloin pullo räjähtää.
- öljyä täynnä olevaan kiehuvaan munkkikattilaan pääsee vettä, joka saa palon aikaiseksi.
-öljy on liian kuumaa jolloin munkit palaa päältä ja jää sisältä raa'aksi.
-öljy on liian viileää, jolloin munkit ylikypsyy ja imee liikaa rasvaa itseensä.